«Morgenstjerne» av Øyvind Wingar Karlsen

«Morgenstjerne» av Øyvind Wingar Karlsen

Utgitt: 2024

Forlag: eget forlag

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Jula 1840. Vekter Peder Olaisen sitter alene i ei koie, midt i Nordmarkas vintermørke.

Han er beordret ut fra hovedstaden, for å arrestere den rømte livstidsfangen Ole Høiland. Og de dype skogene skjuler en mystisk verden, fjern fra kirke og øvrighet. Mellom markaplassene går det gjetord om underjordiske og folk som forsvinner i natten. Men vekteren har vært ute en vinternatt før. Nesten hver og en av dem de siste førti år. Og vekterens tause lepper gjemmer flere av mørkets hemmeligheter…

Morgestjerne er en bok innen sjangeren faksjon (av engelsk faction – fact and fiction). Morgenstjernes “nåtid” tar for seg årene 1839-1840, da bankraneren Ole Høiland var på rømmen. I denne perioden vet man lite om hva han faktisk foretok seg, frem til attentatet på ham, året etter. Dette gir rom for Morgenstjernes fiktive diktning, om en flukt til et gjemt samfunn i Nordmarkas nordligste skoger.

I boka figurerer Ole Høiland i tråd med de faktiske historiske skildringene av ham, og han snakker sin lokale Grindheimsdialekt, fra Indre Vest-Agder. Dette gjør denne boka spesiell, da forfatteren ikke har funnet eksempler på at han tidligere har gjort dette i populærkulturen.»

Peder Olaisen jobber som vokter i Christiania. I 40 år har han gått i gatene til hovedstaden og sørget for roen. En natt finner han et lite barn og tar det med til en kvinne han er forelsket i. Hun er dessverre gift og hjelper til med barnet mens mannen hennes er på sjøen. Flere år senere er vokteren en tilfeldig vitne til rømningen av Ole Høiland fra Akershus festning. Han prøver å fange mestertyven men blir overlistet. Som straff blir han sendt til Nordmarkas dype skoger for å finne Ole. Omringet av naturen, ville dyr og vesener fra folketro, forteller Peder om den rømte fangen og om sitt eget liv.

Boken er en interessant og spennende fortelling om Indre Agders folkehelt og velkjent tyv fra 1800-tallet Ole Høiland. Noen deler av handlingen er basert på fakta, mens andre er oppdiktet. Skrevet lett og behagelig, med bruk av ord og uttrykk som passer til epoken. Kapitlene er merket med datoer de omhandler, steder og en kort tittel. Lurt å legge merke til datoene, fordi fortellingen veksler mellom for- og nåtid. Karakterene er virkelighetsnære og lette å bli kjent med. Både språket og persongalleri gjør historien troverdig og original. Stedsbeskrivelser er spesielt spennende når man kjenner seg igjen i gater, bydeler og bygder. Det er tydelig at det ligger en grundig research bak. Jeg må ærlig innrømme at jeg har aldri hørt om Høiland og å få biografien hans servert på fatet, var bare ypperlig. Likte også godt delene om overtroen, norrøn mytologi og alle magiske skapningene som utgjorde faren i skogene.

Imponerende og mystisk historisk roman (eller faksjon, som forfatteren beskriver sjangeren). Velskrevet og creepy passer ideelt til mørke høstkvelder og får nakkehårene til å reise seg. Noen beskrivelser er brutalt realistiske og egner seg nok ikke for følsomme sjeler. For alle de som tåler litt blod og gørr, kan jeg trygt anbefale å lese 😊

Terningkast 5 🎲

Jeg har fått boken fra forfatteren men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg