«Giftmakersken» av Sarah Penner

«Giftmakersken» av Sarah Penner

Oversetter: Mona Berge

Utgitt: 2021

Forlag: Harper Collins

Leseeksemplar – e-bok

Forlag om boka:

«En glemt historie. Et hemmelig kvinnelig nettverk.
Gift som har gått i arv – og hevn.

Regel #1: Giften kan ikke brukes mot andre kvinner.

Regel #2: Alt må bokføres i apotekets logg.

I 1790-tallets London hviskes det i mørke kroker om Nella, som driver et litt annerledes apotek. I all hemmelighet hjelper hun desperate kvinner å forgifte menn som behandler dem dårlig. En gang var Nella en respektert heldbreder, men nå er hun drevet av hevn og lever bare etter to regler. En kald februarnatt venter Nella på en kunde i sitt skjulte apotek innerst i en mørk bakgate. Den nye kunden viser seg å være 12 år gamle Eliza. Et uventet vennskap blomstrer, men alt settes imidlertid på spill da Eliza gjør en skjebnesvanger feil.

I nåtid tilbringer historikeren Caroline sitt tiende bryllupsjubileum alene på ferie i London. I Themsen finner hun tilfeldigvis en ledetråd til den over tohundre år gamle historien. Hvem var egentlig den beryktede og ettersøkte apotekeren? Ved et skjebnens lune er livet hennes på kollisjonskurs med apotekerens. Caroline begynner å grave i fortiden, og steg for steg avslører hun sannheten.»

En mystisk historie om tre kvinner med hver sine utfordringer, styrker og drømmer. I nåtidens London blir Caroline inspirert til å grave i en gammel drapssak. Samtidig følger man med på livene til Nella og Eliza i 1791. Boka omhandler bare noen få dager både i nåtid og fortid, men så viktige i skjebnesvangre. Selve jakten på apotekeren er spennende i seg selv, men for meg mest fengende er beskrivelser av endringer hos de tre kvinnene, og hvor lite som skal til til å la de skje. Jeg likte også godt å lese om London fra over 200 år siden. Den virket farlig, mørk og fascinerende. Boka er skrevet lett og med enkelt språk. Persongalleriet er virkelighetsnær og lett å like. Plottet er interessant, det er ikke noen store etterforskninger eller overraskelser, men det ødelegger ikke opplevelsen. Jeg ble fort nysgjerrig på hvordan historien kommer til å slutte.

Lett, behagelig og sjarmerende bok som egner seg godt til å kose seg med i solveggen. Den gjør at jeg gleder meg til å lese andre bøker til Sarah Penner. Kan trygt anbefale videre 😄

Terningkast 5 🎲

Jeg har fått boken som leseeksemplar fra Harper Collins Nordic men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

 

«Perfekte forbrytelser finnes ikke» av Steinar H. Nygaard

«Perfekte forbrytelser finnes ikke » av Steinar H. Nygaard

Utgitt: 2024

Forlag: Cappelen Damm

Leseeksemplar – e-bok

Forlag om boka:

«Perfekte forbrytelser finnes ikke byr på spennende intriger, uventede vendinger og en original slutt.

Vi møter den vanærede politietterforskeren Finn Funke idet liket av en bonde som har vært savnet i seks måneder dukker opp under vårens snøsmelting. Men bonden har ikke vært død i mer enn to uker. Hvor har han vært i mellomtiden, og hvorfor har han en liste med savnede personer i bukselomma?

Når listens ellevte person forsvinner, er Finn Funke alt på sporet av gjerningspersonen – eller er det vedkommende som er på sporet av ham?

Finn Funke må balansere livet som eneforsørger for sønnen Gustav som blir kronisk syk, og sorgen over tapet av kona Annie, mot en jobb som krever hans konstante fokus. Han motarbeides av kollegaer, overordnede, barnevern og en seriemorder på jakt etter sitt neste offer – inspirert av kjente kriminalsaker i Norge. Den eneste som hjelper Funke med å holde hodet over vann er Manu, en spansk-norsk etterforsker med uortodokse metoder og et enda dårligere rykte enn ham selv.»

Bok nr 1 i trilogien om politietterforsker Finn Funke. Med stødig språk og god flyt villeder forfatteren leseren og får en til å tvile på egen intelligens. Hovedpersonen er utstøtt av sine arbeidskollegaer, uønsket på arbeidsplassen og i nærområdet, men han har rettferdighetssans og er ordentlig til det ytterste – betaler for fotballkamp billetter fordi han har tenkt å se kampen fra kontorets vindu, skriver ut en bot til seg selv når han kjører for fort. Hans arbeidspartner Manu er hans motsetning – irriterende, ikke alltid følger regler og er samtidig en kjempe artig type. I hele den dystre historien, dukker det opp fine glimt av humør som letner litt på atmosfæren, som beskrivelsen av Manu: «Tennene stod hulter til bulter i munnen på ham, som om noen hadde ristet dem i hendene og kastet dem fritt inn i gapet.»

Høyt spenningsnivå og masse som skjer hele tiden fikk meg til å holde pusten. Mange overraskende vendinger fikk også pulsen godt opp. Jeg ble lurt trill rundt opptil flere ganger. «Nei…hva…hæ???»-momenter er en helt vanlig tilbehør i denne historien. Persongalleriet er godt framstilt og lett å komme inn på. Språket er lett og flyter godt. Imponerende og fengende debut som gjør meg veldig nysgjerrig på neste bøker i serien. Mystisk og utrolig godt skrevet bok som anbefales på det sterkeste 😄

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken som leseeksemplar fra Cappelen Damm men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

«Fuglekongen» av Eva Fretheim

«Fuglekongen» av Eva Fretheim

Utgitt: 2024

Forlag: Tiden

Leseeksemplar

Forlag om boka:

«Da Lars Ove Jansen – på folkemunne kjent som Love – blir funnet død, priser minst en av kvinnene i den lille bygda seg lykkelig. Men etter hvert som politietterforsker Vigdis Malmstrøms team begynner å etterforske saken, går lettelsen raskt over i uro – og panikk. For hva skjedde egentlig den gangen for femten år siden, da Love ble dømt for et bankran uten sikre bevis, og den påståtte makkeren hans forsvant sporløst?
Fuglekongen er et intenst drama om kjærlighet, sjalusi og de vanskelige familieforbindelsene – og om hvor langt vi kan være villige til å gå for å beskytte dem vi elsker.
På sitt elegante, uanstrengte vis skriver Eva Fretheim frem et gripende psykologisk drama, og beviser for alvor hvorfor hun er en forfatter norske krimlesere bør kaste seg over.»

Bok nr 2 i serien om politietterforsker Vigdis Malmstrøm. Med god flyt og nydelig språk forteller Fretheim en historie om kvinner. Kvinner med forskjellige bakgrunn, forskjellige livsgrunnlag, men alle på sin egen måte sterke i sin ensomhet, kjærlighet og omsorg for andre. Flere skjebner som møtes på grunn av en mann. Med god innsikt i menneskets indre, maler forfatterinnen et bilde av helt vanlige personer på en gripende måte. Beskrivelser av natur får meg til å føle varmen, høre fuglene kvitre og vekker ønske om å nyte en rolig sommerdag. Plottet er godt planlagt og framstilt, den fenger fra første side. Boken er veldig spennende, men allikevel har den en indre ro i seg, og den får meg til å senke skuldrene og la meg flyte med historien.

Det er en bok som kan passe både krimlesere og de som til vanlig ikke leser krim. Naturen er helt magisk og får leseopplevelsen til nye høyder. For meg en pur glede og nytelse. Gleder meg til å lese neste bøker. Herlig bok som anbefales på det sterkeste 😄

Terningkast 5+ 🎲

Jeg har fått boken som leseeksemplar fra Tiden Norsk Forlag AS men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Liksteinen» av Marit Reiersgård

«Liksteinen» av Marit Reiersgård

Utgitt: 2024

Forlag: Gyldendal

Leseeksemplar

Forlag om boka:

«I en leilighet i Drammen blir en mann funnet død innelåst i en rosemalt kiste fra 1800-tallet. Drapsofferet var en aktiv jeger, og jaktlaget mannen tilhørte, viser seg å ha forbindelser til alvorlig miljøkriminalitet. Etterforskningen avdekker etter hvert en tragisk familiehistorie som strekker seg gjennom generasjoner. Etterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen skimter snart et sterkt motiv og frykter at flere liv står i fare. Samtidig skaper deres gjensidige tiltrekning skyld og dårlig samvittighet overfor Verners gravide kone. Det hele ender i et iskaldt drama i en liten bygd i Hallingdal.»

Bok nr 4 i serien om politietterforskere Bitte Røed og Verner Jacobsen. Spennende og troverdig om gamle hemmeligheter som kommer fram i lyset. Med god flyt og lett og behagelig språk følger vi med på etterforskningen. Vi blir villedet og lurt flere ganger i løpet av boka. Plottet er veldig interessant og godt gjennomtenkt. Ukjent for meg jegermiljø beskrives på en tiltrekkende måte. Samtidig kan man følge med på privatlivet til Verner og Bitte, som er langt fra rolig og stabilt. Følelsene deres er framstilt på en veldig respektfull og ikke-dømmende måte, og det er et kunstverk når det gjelder utroskap. Det er sårt å lese om deres savn etter hverandre. Bitte blir alltid min favoritt, så real, virkelighetsnær og uhøytidelig at det er en pur glede å følge med på henne. Persongalleriet er veldig godt beskrevet og lett å bli kjent med. Mange triste og tragiske skjebner. Og slutten… vel… les og opplev selv.

Etter 5 års ventetid på den nye boka, blir alle mine forventninger oppfylt. Jeg ble dratt med i historien fra første side. Boken holder god tempo hele veien og skuffer ikke. Jeg har kost meg masse og håper at neste bok er ikke så langt unna. Perfekt påskekrim 🐣☺️

Terningkast 5 🎲

Jeg har fått boken som leseeksemplar fra Gyldendal Norsk Forlag AS men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.