«Papirdukkene» av Eva Fretheim

«Papirdukkene» av Eva Fretheim

Utgitt: 2025

Forlag: Tiden

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«For få år siden flyttet Alva Olsen tilbake til hjembygda. Nå blir hun funnet brutalt drept i det lille atelieret i låven hun har leid for en slikk og ingenting.

Dermed blir fortiden – en halvt glemt 1980-talls ungdomstid – blåst liv i. Og det viser seg å være en fortid som har satt dype spor i flere av innbyggerne i den lille bygda.

Når politietterforsker Vigdis Malmstrøm blir satt på saken, finner hun flere spørsmål enn svar. Men ett spørsmål blir stående: Hvem er jenta på maleriet Alva jobbet med helt fram til sin død, hun med det nesten helt utviskede ansiktet? Og hva er det hun skjuler?

Vi har alle en historie som har vært avgjørende for hvem vi er blitt. Papirdukkene er en intenst spennende roman om en slik historie. Det er også en sylskarp psykologisk utforskning av skam, anger og hevn; og et svik så stort at det ikke er til å leve med.»

Bok nr 3 i serien om politietterforsker Vigdis Malmstrøm. Alva Olsen rømmer hjemmefra sammen med ei venninne. De får haike med en svensk trailersjåfør, men når mannen forsøker å tvinge seg på de, slår venninna ham hardt i hodet med en skiftenøkkel. Jentene flykter fra åstedet og drar tilbake hjem. 40 år senere flytter Alva tilbake til hjembygda og leier en leilighet fra Johannes. Benytter tiden til å male, spesielt et stort bilde som fremstiller det «hun drømmer om om netter og maler om dager». En dag finner Johannes henne drept i atelieret. Vigdis etterforsker saken og må grave stadig dypere for å forstå hva som skjedde.

Spennende, vakker og intens historie om gamle synder, hemmeligheter og hevn. Skrevet på en poetisk måte, språket er helt nydelig, utrolig bra flyt og intrikat plott. Fretheim har en egen evne til å fremstille karakterene med respekt, innsikt og forståelse. Samspillet mellom de har en psykologisk dybde. Persongalleriet er ikke veldig omfattende, det er mange kjente fra tidligere bøker, og de nye er det lett å holde oversikt over. Skildringer av det lille samfunnet, felles forhistorie, kultur og sammenhenger er veldig treffende. Jeg liker godt Vigdis som kjemper en stille kamp for lykken til sønnen sin, skjermer han fra faren, og samtidig må ta et slag på jobben for å drive etterforskning i den retningen hun har mest tro på.

En litterær karamell av en psykologisk krim som fenger fra første side. Absolutt ikke blodig, mer i klassisk stil hvor man må jobbe og tenke sammen med hovedpersonen for å finne fram til sannheten. Ren fornøyelse å lese- flere timer med kvalitetstid ☺️

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Tiden Norsk Forlag men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Rustskogen» av Anders de la Motte

«Rustskogen» av Anders de la Motte

Oversetter: Bodil Engen

Utgitt: 2025

Forlag: Kagge

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Hvilke hemmeligheter skjuler seg i rustskogen?
Politietterforsker Leo Asker begynner å få orden på den såkalte «Avdelingen for fortapte sjeler», og forfremmelse er innen rekkevidde. Det faller Jonas Hellman tungt for brystet, som lokker henne med en cold case han er sikker på vil knekke henne. Det dreier seg om et ti år gammelt drap på en kvinne i et torvhus, der fremgangsmåten har mystiske likheter med et to tusen år gammelt lik begravet i myra. Saken får ny aktualitet når noen urban explorers blir funnet på åstedet med offerets avkuttede finger. Asker får nok en gang hjelp av Martin Hill til å løse den merkelige saken, som tilsynelatende har mytologiske forbindelser til jernalderen.

Tredje bok i den hyllede krimserien om Leo Asker og «Avdelingen for fortapte sjeler» er intens spenning av ypperste merke.»

Bok nr 3 i serien om politietterforsker Leo Asker og Avdelingen for fortapte sjeler. Et par som driver med urban exploring filmer et forlatt torvhus hvor 10 år tidligere ble en kvinne funnet drept. Mens de undersøker åstedet, dukker det opp en kvinne som holder en avkuttet finger. Fingeren tilhører den drepte kvinnen. I det samme området, som kalles for Rustskogen ble en 2 tusen år gammel lik funnet på 70-tallet. Familien som fant henne er også i slekt med den drepte kvinnen. Leo Asker får endelig utsikter til forfremmelse og får beskjed om å holde lav profil de nærmeste månedene. Når Jonas Hellman hører dette, sender han saken til Avdelingen for fortapte sjeler for å provosere Leo til å tråkke noen på tærne.

Fengende og mystisk historie om gamle synder, hevn og vold. Skrevet lett, med god flyt og fint språk. Plottet er ganske innviklet, to drapsofre som skilles av to tusen år, en psykisk syk kvinne og ubehagelig familie hvor alle virker mistenkelige. Atmosfæren er dyster og man føler godt at noe farlig nærmer seg. Persongalleriet er passe stort og lett oversiktlig. Mange gamle kjente fra de to første bøkene. Man kan umulig mislike den rare gjengen som arbeider med Leo. Samtidig lærer man bedre å kjenne en av de. For meg er det viktig å nevne skildringen av det lukkede samfunnet- familien som lever dypt inni skogen, slipper ingen inn og har sine egne lover, mannsdominert gjeng som viser ingen respekt for kvinner. De vekker mange følelser, mennene er arrogante og ufine, mens kvinnene syntes jeg veldig synd på.

Spennende, nervepirrende og overraskende krimroman om kvinner, deres liv og skjebne. Holder høyt tempo hele veien og gir få pustepauser. Slutten er så dramatisk at jeg håper at neste bok er rett rundt hjørnet! Kvalitetskrim som anbefales sterkt videre ☺️

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Kagge Forlag men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Instukid» av Johanne Rogndal

«Instukid» av Johanne Rogndal

Utgitt: 2025

Forlag: Cappelen Damm

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Instukid er en rystende og litterær fortelling fra innsiden av barne- og ungdomspsykiatrien, sett gjennom øynene til en 15 år gammel jente, som senere skulle bli klinisk psykolog.

Der TV-serier som Instukids på NRK har gitt oss historier om ungdom på barnevernsinstitusjoner, gir Johanne Rogndal en dypere innsikt i hvilke utfordringer pasienter og behandlere møter i psykisk helsevern for barn og unge. Gjennom hennes rå skildringer får vi innblikk i livet på en ungdomsavdeling, hvor hun som femtenåring tilbrakte nesten to år. På den ene siden låner Rogndal oss blikket til den sårbare ungdommen, på den andre siden stiller hun som psykolog nødvendige, kritiske spørsmål til behandlingen av ungdom på institusjon, og viser hvordan hennes opplevelser av tvangsbruk og isolasjon har formet hennes syn på sårbarhet og menneskeverd.

Instukid er en bok om å være ung og uten stemme i et system som risikerer å svikte de mest sårbare. Det er en historie om overlevelse, motstandskraft og om verdien av å bli hørt og sett. Den viser hvorfor det å bli forstått er avgjørende, og den viser hvordan det å ikke bli forstått kan få dyptgripende og langvarige konsekvenser.»

En viktig og oppsiktsvekkende bok fra innsiden av ungdomspsykiatrien. Johanne er 15 år når hun legges inn for første gang og gjennom hennes opplevelser og minner, får leseren innsikt i hvordan den lukkede verden fungerer. Voksen Johanne er klinisk psykolog og kommenterer underveis, undrer seg over tilnærmingen, maktbalansen og meningen med psykiatrien. Historien til Rogndal viser en fungerende, usikker jente som blir til et «problembarn» på avdelingen. Langvarig isolasjon, tvang, selvskading og nedverdigelse kjennetegner årene inne. Jentas beskrivelser av ansatte er en trist syn, hvor ansatte er like institusjonaliserte som pasientene, «trygger/trigger» ungdommen med innlærte fraser, prater over hodet på henne, gjør lite til å gi det lille ekstra og prøve å forstå. Med noen unntak- både positive og negative. De samme uttrykkene, innstillingene og utfordringene møtte jeg også i jobben på voksenpsykiatri. Det er vondt å lese om hva Johanne tenkte og følte på mens hun ble holdt av voksne, og vite at det er så enormt mange som sitter igjen med lignende opplevelser.

Dyktig og klok kritikk av ungdomspsykiatrien gjennom øynene av en som både har opplevd den fra innsiden og utdannet seg til å jobbe innom feltet. Boka viser tydelig hvor avgjørende er god kommunikasjon, relasjonsbygging, ivaretakelse av selvbestemmelsesrett, respekt og forståelse for å kunne hjelpe til, ikke oppbevare og sykeliggjøre. Gjør vondt langt inn i sjela og åpner øynene for andre løsninger. Bør være obligatorisk å lese for alle som jobber innenfor psykiatrien.

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Cappelen Damm men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Et øye i natten» av Bernard Minier

«Et øye i natten» av Bernard Minier

Utgitt: 2025

Forlag: Aschehoug

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Langt oppe i fjellene, isolert fra omverdenen, bor skrekkfilmregissøren Morbus Delacroix, utskjelt og dyrket, briljant og gal. Det er mange år siden han brått sluttet å lage film og siden da har han nektet ta imot verken bekjente, fans eller journalister. Men så gjør han plutselig et unntak, for den unge filmstudenten Judith.

Samtidig blir en spesialeffekt-ekspert funnet død og maltraktert i Toulouse, bundet fast til en seng på en psykiatrisk avdeling. Han er den første som dør, men mange flere skal følge. Har mordene noe å gjøre med Delacroixs siste film, etter sigende hans aller mest grusomme, forlengst forsvunnet og kanskje forbannet?

Politietterforsker Martin Servaz står overfor det som kan være den mørkeste saken i hans karriere.»

Bok nr 8 i serien om politietterforsker Martin Servaz. En psykiatrisk sykehus er rammet av en tragedie. En ekspert på spesial effekter i filmbransjen er funnet død på en av avdelingene. Kroppen hans er skamfert og bundet fast til sengen. En av hans medpasienter er sporløst forsvunnet og overvåkningen viser ikke stort. Martin blir tilkalt og havner i skrekkfilm miljøet. Samtidig blir en filmstudent Judith invitert til filmregissøren Morbus Delacroix. Han er karismatisk og skremmende, og jenta skjuler hva er den egentlige grunnen til besøket. En prest møter en døende mann på sykehuset og blir bedt om å overlevere et brev til en bekjent av den syke. Presten føler at noe ondskapsfullt følger med det brevet.

Spennende og utrolig creepy psykologisk thriller om eksentriske miljøer, hemmeligheter og hevn. Skrevet lett og med god flyt. Fenger fra første side og holder høyt tempo hele veien. Plottet er overraskende, forvirrer og forleder leseren. Gir ordentlig gåsehud og får meg til å holde pusten gang på gang. Atmosfæren er mørk og guffen, det føles som ondskapen nærmer seg fra alle kanter og lar ingen slippe unna. Persongalleriet er omfattende men oversiktlig, karakterene er ofte underlige og særegne men samtidig overbevisende. Jeg likte godt blandingen av grøssere, psykiatrien og religionen. Verre og mer illevarslende sammensurium er vanskelig å forestille seg, men det funker og skremmer skikkelig.

Hårreisende, brutal og nervepirrende thriller på grensa til grøsser. Noe midt mellom Exorsisten og Graham Masterton med god dose rystende beskrivelser. Man må tåle litt for å like boka. Perfekt for mørke, regnvåte kvelder, da føler Du deg i hvert fall ikke alene 🙈 Anbefaler sterkt videre 😊

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Aschehoug men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Avviksmelding» av Andrine Bruland

«Avviksmelding» av Andrine Bruland

Utgitt: 2025

Forlag: Cappelen Damm

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Avviksmelding skildrer menneskets jakt på ubetinget kjærlighet, og de dramatiske konsekvensene av et system som ikke har plass til alle.

I over ti år har Jonas båret med seg det som skjedde på barneskolen. Nå er han en ung mann på vei inn i Bergen Fengsel,

Den karismatiske ungdomscoachen Alexander blir funnet brutalt drept, og etterlater seg sjokkbølger i hele Bergen. Psykologen Luna skulle treffe ham den kvelden, men det kan hun ikke fortelle til noen. Istedet bedriver hun en desperat jakt på svar, blant den psykotiske gamle damen, den traumatiserte unge rusavhengige, og gutten som stadig får avviksmeldinger med hjem fra skolen.»

Luna jobber som psykolog, sliter selv med sykelig sjalusi og har paranoide tanker. En kveld skal hun møte den velkjente ungdomscoachen Alexander, men han dukker ikke opp. Dagen etter får hun vite at mannen ble funnet drept. Luna vil gjerne finne ut hva som har skjedd og utveksler informasjon med venninna som er politi. Samtidig følger leseren Jonas – et barn med atferdsproblemer, som blir misforstått av skolen og oversett av systemet. Hans kamp for å bli en del av samfunnet og samhandling med mor er noe av det vondeste og fineste i boka.

En imponerende psykologisk thriller om systemsvikt, psykisk helse og kjærlighet. Skrevet med utrolig letthet og nydelig flyt. Den gode innsikten i menneskets indre viser godt at forfatterinnen er psykolog. Beskrivelser av tanker, handlinger og følelser til karakterene er en inngående studium av menneskelig hverdag med alt av glede, håp, angst og tvil. Det er vanskelig å mislike de to hovedpersonene – Luna og Jonas, man får bra forståelse for deres valg i livet, og føler med de i møte med andre mennesker. Selve drapssaken ligger noe i bakgrunnen men man merker at det er noe ubehagelig og farlig som sirkler rundt. Jeg hadde mange mistanker men bommet med god margin på alle.

Spennende, hjerteskjærende og klok debut som ryster og vekker sterke følelser. Fenomenal, elegant og råsterk historie om utenforskap og kamp om å leve vanlig liv. Og mest rørende slutten – der rant tårene. Anbefaler på det sterkeste 😊

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Cappelen Damm men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.