«Det sjette barnet var en gutt» av Therese Lund Stathatos

«Det sjette barnet var en gutt» av Therese Lund Stathatos

Utgitt: 2024

Forlag: Fair

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Et storstilt drama om menneske og samfunn. Østerdalen 1907 – 1932.

Dyp psykologisk innsikt, et fascinerende persongalleri.

Et samfunn i endring.

Historien om et samfunn under press, en bygd med storslagne skoger, fosser og elver, om dyrtid, klassekamp, spanskesyke, konkurser, beinhardt slit på jordene og i de store skoger.

Kvinner dør i barsel, på låvene skapes begjær og ulovlig kjærlighet når den trolske fela spiller.

Småbrukene blir angrepet av sykdom og død og fattigdom, men har den fineste julefeiringa i verden.Bygdedyret vokter ubarmhjertig over folk og fe.

Kari dukker plutselig opp i bygda, bosetter seg ved fossestryket. Ingen vet hvor hun kommer fra. Hun er annerledes.

Kari blir venn med en småbruker og en livsudugelig poet. I steinrøysene ved fossestryket holder ei gaupe til.

Småbrukerens arbeidsomme kone, Inga, får fem døtre, men sliter med fødslene. En av døtrene er uberegnelig og manipulerende. Inga sliter med å holde familien sammen.

Småbrukeren ønsker seg en sønn, men når det sjette barnet blir født, settes alt på spill.

Familiens, Karis og poetens liv flettes sammen. I bakgrunnen lurer gaupa.»

Historisk roman fra Østerdalen. Kari kommer til Gaupedalen i 1919, ingen vet hvem hun er eller hvor hun kommer fra. Kvinnen bærer på flere hemmeligheter. Hun bor i skogen, er nær med naturen og leger mennesker med urter. En dag finner hun en skadet gaupe, pleier dyret og viser den omsorg, men etter noen dager er den borte. Men kattedyret og kvinnen utvikler et spesielt bånd med hverandre.

«Jeg frykter ikke naturen», sa Kari. «Det er mennesket jeg frykter.»

Kari blir venn med familien til Henrik – bonden med kona Inga og flere barn; og poeten Thomas.

Realistisk og brutalt om hverdagslivet på bygda med utfordringer, sykdommer og små gleder. Dagene preget av tung arbeid, overtro, bygdesladder og fattigdom. Skrevet lett og med god flyt. Dialogene er skrevet i dialekt men man blir fort vant til det. Historien er delt i passe lange kapitler med hver sin overskrift som peker på hva den kommer til å handle om. Persongalleri er virkelighetsnær og godt framstilt. Alle karakterene tar med seg sin historie, tanker og drømmer. Stedsbeskrivelser er veldig fotografiske og livaktige.

Jeg leser sjeldent romaner og er nok ikke den som bør rope høyest her. Boken minner meg om Hekne-trilogien. Forskjellen er det at jeg (i motsetning til mange andre) var ikke overbegeistret over trilogien, men «Det sjette barnet…» likte jeg godt. Det er en historie om sterke kvinner som kjemper for sine nærmeste, tilpasser seg alle situasjoner og overlever, og fortsetter enda sterkere og klokere enn før. Trist og vakker bok som bør leses 😊

Terningkast 5+ 🎲

Jeg har fått boken fra Fair Forlag men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Et kupp å dø for» av Anders de la Motte og Måns Nilsson

«Et kupp å dø for» av Anders de la Motte og Måns Nilsson

Oversetter: Nina Aspen

Utgitt: 2024

Forlag: Aschehoug

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Det er høysommer på Österlen, det store Antikkmarkedet i Degeberga skal straks gå av stablen og lokalbefolkningen er i fyr og flamme over at en episode av tv-programmet Antikkrunden skal spilles inn på et slott i nærheten. Men portene rekker knapt å bli slått opp, før et brutalt mord på en ukjent antikkhandler slår dype sprekker i idyllen. Kriminalkommissær Peter Vinston har ferie, men må trå til for å løse saken. Med seg får han Tove Esping, som kjemper for å beholde jobben hos Sirihamnspolitiet. Den umake duoen innser snart at antikvitetsverdener full av eksentriske figurer, gamle konflikter og gåter som viser seg usedvanlig vanskelige å løse. Det store spørsmålet de to må finne svar på er dette: Hvem er faktisk villig til å drepe i jakten på det største kuppet?»

Bok nr 2 i serien Mordene på Österlen. Kriminalkommissær Peter Vinston har siste uker med ferie og nyter late sommerdager på bygda. Han blir med ekskona og hennes mann til Antikkmarkedet som er en stor begivenhet i de traktene. Midt i den hyggelige opplevelsen, blir en av antikvitetshandlere funnet død. Det tar ikke Vinston lang tid til å innse at Nalle Persson ble drept. Lokal etterforsker Tove Esping blir tilkalt og sammen med Peter forsøker å løse drapsgåten.

Kosekrim de lux! Atmosfæren er så herlig at man ikke har lyst til å slutte å lese. Skrevet lett og med god flyt. Fine beskrivelser av situasjoner, steder og naturen fikk meg til å smile gjennom nesten hele historien. Karakterene er fargerike og har mange særegenheter. Man møter mange kjente fra første boka, men også noen nye. Måten personene er fremstilt på, gjør de enkle å huske. Flere har litt overdimensjonerte atferd, og det gjør de ekstra morsomme. Jeg flirte godt mange ganger av både kommentarer og dialoger i boka. Plottet er også interessant, satt inn i et spesielt miljø, og med overraskende vendinger. Jeg hadde mine mistanker, men tok så sørgelig feil.

En herlig og avslappende bok som får meg til å senke skuldrene. Den er som en varm sommerkveld, som nytes lengst mulig og uten å forhaste seg. Får meg i godt humør og jeg mistenker at den hadde gitt meg sommerfølelse midt i snøstormen. Et lysglimt i hverdagen og behagelig variasjon blant mørke krimhistorier.

Terningkast 5 🎲

Jeg har fått boken fra Aschehoug men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Den som bærer skyld» av H.S. Palladino

«Den som bærer skyld» av H.S. Palladino

Utgitt: 2024

Forlag: Cappelen Damm

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«H.S. Palladino har skrevet en karakterdrevet psykologisk krim om skyld og skam.

Et offer eller en overgriper?

Det er dirrende varm sommer, og profilerer Bjørk Isdahl får i oppdrag å lete etter en middelaldrende kvinne, Hege, som er sporløst forsvunnet. Raskt oppdager Bjørk ubehagelige likhetstrekk med dobbeltdrapssaken som endte karrieren hennes tre år tidligere. Da fikk hun feil mann siktet for de brutale drapene på ungjentene Lyra og Henriette. Det endte fatalt da mannen tok sitt eget liv i cella, og Bjørk måtte forlate Kripos i skam.

De gamle demonene vekkes til live når det viser seg at Heges datter forsvant på mystisk vis for atten år siden. Var datteren seriemorderens første offer? Kan han ha vært aktiv i to tiår?

Sammen med sin tidligere makker i Kripos, Absalon Lund, begynner Bjørk å grave i de mørke sannhetene. Men tiden renner ut når enda en ung jente forsvinner.»

Bok nr 2 i serien om atferdsanalytikeren Bjørk Isdahl. For tre år siden måtte hun slutte i Kripos etter å ha siktet en uskyldig mann som begikk selvmord på cella. I nåtid bes hun om å finne Hege som er sporløst forsvunnet. Datteren til kvinnen ble antatt død for 18 år siden, etter en festkveld med venner på Øyeren. Bjørk ser flere og flere likheter mellom jenta og saken fra tre år før. Hun begynner å grave i de gamle historiene og når enda en jente blir borte, begynner kampen mot klokka.

Velskrevet og spennende historie om konsekvenser av å bære på skyldfølelse. Skrevet med lett språk og god flyt. Interessant plot som er vanskelig å gjennomskue, godt utarbeidet. Handlingen er delt i nåtid hvor fortellerstemmen er Bjørk, og i 2006 hvor man blir kjent med historien til den forsvunne jenta Jenny. Persongalleri er ikke veldig omfattende, og det gjør det enklere å huske hvem er hvem. Karakterene er virkelighetsnære, man blir fort kjent med de og utarbeider egne meninger om hver og en. Mange mistenkelige individer. Jeg likte godt at hendelsene ble plassert i Lillestrøm og Fetsund. Har mine tanker om hvor åstedet var, ut i fra gode beskrivelser (og mygg 🙈).

Lettlest og fengende bok som tar for seg viktige emner som skam, skyld og foreldrenes rolle i barnets liv, uavhengig av alder. Jeg glemte helt verden rundt meg når jeg leste, tiden ble borte. Nervepirrende og trist historie som treffer rett i hjertet. Bør leses 😊

Terningkast 5 🎲

Jeg har fått boken fra Cappelen Damm men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Svikere» av Espen Skjerven

«Svikere» av Espen Skjerven

Utgitt: 2024

Forlag: Forlagshuset i Vestfold

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Kripos-etterforsker Tom Grayston er blitt tilkalt til hjemlige trakter i Sandnes og Stavanger for å bistå i en sak der liket til en avdød næringslivsleder er blitt gravd opp og forsvunnet. Han var ingen hvemsom helst, men konsernsjef i et oljeselskap som var involvert i en korrupsjons- og miljøskandale. Tom og kollegaene står overfor en intens jakt på de skyldige, som ikke skyr noen midler i gjennomføringen av sin plan for å redde verden. SVIKERE er den fjerde kriminalromanen i serien om politimannen Tom Grayston etter Slakt (2019), Blod er tykkere enn vann (2021) og Kleptokratiet i (2022).»

Bok nr 4 i serien om politietterforskeren Tom Grayston. En tidlig morgen på Sandnes gravlund finner en tilfeldig passerende et åpent grav. Det visser seg at liket til et kjent konsernsjef Helge Egeland er borte. Oljeselskapet hans var beskyldt for korrupsjon i Kongo-saken. Tom bidrar i etterforskningen og prøver å finne ut om det var ren tilfeldighet at akkurat Egelands lik ble stjålet, eller om det ligger noe mer bak. Imens dukker opp kroppsdeler på forskjellige steder i området.

Tingrettsdommer Eva Marstein skal avgjøre i en barnefordelingssak. Dattera i familien uttrykker at hun ikke ønsker å bo med noen av foreldrene. Hvordan henger den historien sammen med likskjendingssaken?

Nervepirrende og spennende handling som fikk meg til å lese boken uten unødvendige pauser. Skrevet lett, med bra flyt og fint språk. Persongalleriet er fargerikt og levende. Hovedkarakterene fremstilles som helt vanlige mennesker, og det gjør de troverdige, de traff meg rett i hjertet. Privatlivet deres flettes inn i etterforskningen. Plottet er godt utarbeidet og overraskende. Jeg er veldig glad i bøker hvor jeg må anstrenge meg for å finne løsningen, og får servert en helt uforventet svar på slutten. «Svikere» innfrir alle mine forventninger. Likte også godt hvordan forfatteren viser fram miljøet av konspirasjonsteoretikere og farene forbundet med deres meninger og handlinger.

Velskrevet og intensiv krimroman med flere overraskelsesmomenter. Holder pulsen oppe hos leseren. En av de sjeldne bøkene som får tiden til å forsvinne, og puff, så er man på siste side, helt magisk. Fantastisk underholdning for mørkere kvelder. Anbefaler på det sterkeste ☺️

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Forlagshuset i Vestfold men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Brannmannen» av Ulf Kvensler

«Brannmannen» av Ulf Kvensler

Oversetter: Bodil Engen

Utgitt: 2024

Forlag: Bonnier

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Et spill på liv og død! «Brannmannen» er et kvelende kammerspill der grensene mellom mareritt og virkelighet viskes ut. Isak mistet moren og søsteren i en tragisk brann som liten, og han har fremdeles mareritt om søsterens svartbrente ansikt. Isak har ikke hatt kontakt med faren siden ulykken, men nå som han er døende av kreft, vil han forsones med sønnen før det er for seint. Faren inviterer Isak og kjæresten Madde til sommerhuset sitt, hvor de får vite at Isak kan arve farens formue, dersom han godtar enkelte premisser. Betingelsene ved arven setter Isak i dilemmaer der han må svikte både dem han er glad i og seg selv. Fanget i en psykologisk lek blir ikke bare Isaks virkelighetsoppfatning, men også medmenneskelighet, satt på prøve.»

Isak er en ung mann som jobber i hjemmesykepleien og trives godt med å hjelpe andre. Bygger livet sitt sammen med kjæresten Madde. Da han var liten, overlevde han en brann, men mora han og lillesøstera døde. Han ble oppdratt av besteforeldrene fordi faren var ikke egnet til å ta seg av han. Etter mange år tar far kontakt og inviterer Isak og Madde til huset sitt. Hele livet til Isak blir satt på prøve.

En mystisk og hårreisende historie. Jo lengre i boka, desto mer paranoid ble jeg. Atmosfæren bygger opp til mistenksomhet, leker med leserens følelser og får en til å mistenke alt og alle. Skrevet i jeg-form som gir leseren mulighet til å følge en foruroligende utvikling av et menneske. Persongalleri er ikke stor og det bør gjøre det enkelt å bli kjent med de, men nei da, ikke så lett allikevel. Og det er nok meningen. Stedsbeskrivelsene er billedlige og virkelighetsnære. Boken er skrevet lett og med god flyt, fenger fort interessen. Jeg likte godt å lese om hva som skal til for å legge etikken og verdiene sine til side, og hvordan man forklarer dette for seg selv.

En psykologisk thriller med flere etiske dilemmaer og mentalspill. Vekker mange følelser hos leseren. Utrolig spennende og nervepirrende bok. Anbefaler på det sterkeste 😊

Terningkast 5+ 🎲

Jeg har fått boken fra Bonnier Norsk Forlag men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

«Sju kvadratmeter med lås» av Jussi Adler-Olsen

«Sju kvadratmeter med lås» av Jussi Adler-Olsen

Oversetter: Erik Johannes Krokstad

Utgitt: 2024

Forlag: Aschehoug

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Kollegaene i Københavns politi vender ham ryggen. Carls liv ligger i hendene på innsatte voldsmenn, svindlere og korrupte fengselsbetjenter. Hvem av dem vil innkassere milliondusøren som er satt på hodet hans? Og hvem har utlyst den?

Mens Carl Mørck kjemper i blinde mot den ukjente bakmannens håndlangere, må Rose, Assad og Gordon trosse en direkte ordre fra øverste hold og forsøke å nøste opp i boltepistolsakens lange, innviklede tråder – som strekker seg helt tilbake til Avdeling Qs begynnelse.

I den etterlengtede finalen for Avdeling Q er verden snudd på hodet. De gode trer fram som onde, de onde som gode, og ofrene som de sterkeste av dem alle.»

Tiende og siste bok i serien om kriminaletterforsker Carl Mørck og Avdeling Q. Carl blir arrestert rett før jul og satt i fengsel. Livet hans er i fare, noen vil se ham død og gjør alt for å få det til. Blant kriminelle og korrupte fengselsbetjenter forsøker han å overleve og finne ut hvem som er ute etter han. Hans nærmeste kollegaer og Mona gjør alt for å renvaske Carl og løse saken.

Hver ny bok fra Adler-Olsen er et hakk bedre enn den forrige, og denne er ingen unntak. Kjapp og intensiv handling, nervepirrende og overraskende vendinger, farlige situasjoner som får hårene på hodet til å reise seg. Skrevet lett og med veldig god flyt, holdt på min interesse fra første til siste side. Persongalleri er godt kjent fra forrige bøkene, umulig å ikke å like. Alle karakterene virker levende og virkelighetsnære. Herligste Assad med sine kamel-ordtak fortjener en egen serie. Jeg liker godt små morsomme kommentarer og sarkastiske utsagn som gir historien ekstra krydder.

Glimrende og mesterlig krimroman. Litt vemodig når man vet at det er den siste boka i serien. Jeg hadde lyst til å bruke god tid og nyte den nesten 600-siders lange historien. Det gikk dårlig, måtte bare lese ferdig i en fei. Handlingsmettet og fengende er en sikker bestselger. Anbefaler på det sterkeste 😄

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Aschehoug men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Du kan kalle meg Jan» av Anne Elvedal

«Du kan kalle meg Jan» av Anne Elvedal

Utgitt: 2024

Forlag: Cappelen Damm

Leseeksemplar

Forlag om boka:

«Ingen vet hvem Ida Hansen egentlig er. Bak de falske kontaktlinsene og det falske, lyse håret. Bak tvangshandlingene og den tjukke festningen hun har måttet gjemme seg bak i over tjue år.

Utad er Ida en dedikert psykiatrisk sykepleier på en avdeling for nysyke, unge voksne i Trondheim. Frem til den dagen en av hennes pasienter forsvinner like etter utskrivelse. Den attenårige jenta Fanny var innlagt på grunn av en psykose og forfølgelsesvanvidd – men var mannen hun innbilte seg fulgte etter henne, faktisk reell?

Kort tid etter finner Ida en helt spesiell leke. En leke som knytter Fannys forsvinning til hennes egen fortid. En fortid hun ikke husker.

Ida innser at hun må finne de fortrengte minnene, skal de finne Fanny. Hun får hjelp av en kollega som praktiserer hypnose, men kan Ida stole på minnene? Kan hun i det hele tatt stole på noen rundt seg?

På en intens og gåtefull måte utforsker fortellingen det eksistensielle spørsmålet: Hvem er jeg egentlig?

Subtilt og elegant utført voksendebut, med elementer av grøss.»

Ida Hansen er en ung sykepleier som jobber på en psykiatrisk avdeling. Hun sliter selv med traumer og psykiske belastninger, spiseforstyrrelser og tvang. Hun er heller ikke den hun utgir seg for, i over tjue år har hun levd som et annet menneske. Fanny er en av Idas pasienter. Jenta er innlagt på grunn av psykose, hun mener at en mann forfølger henne. Når hun skrives ut og forsvinner sporløst, mistenker Ida at mannen var ekte, og at han også har forbindelser til hennes barndoms traumer.

Boken er skrevet i jeg-form, har godt språk og interessant plot. Persongalleri er ikke veldig stor, så det er enkelt å huske de og bli kjent med. Man blir selvsagt best kjent med Ida, det er hennes tanker og opplevelser som er essensen i historien. Jobben og rutiner på en psykiatrisk avdeling er virkelighetsnære, tyder på at forfatterinnen har god kjennskap til arbeidet og systemet. Historien utvikler seg langsomt og er til tider flegmatisk. Mange lange beskrivelser av tankene til Ida, og hvordan hun føler seg, kunne gjerne blitt forkortet litt. Samtidig klarte jeg ikke helt å bli med i boka, føle på stresset, og trusselen som kommer nærmere. Slutten er derimot noe helt ypperlig, med høy tempo og skikkelig overraskende.

Jeg tror at psykologisk thriller passer bedre enn krim til denne boka. Veldig tiltalende og interessant historie, men mangler litt gnist og tempo. Absolutt verdt å lese 😊

Terningkast 4 🎲

Jeg har fått boken fra Cappelen Damm men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

«Muldvarpen» av Jesper Stein

«Muldvarpen» av Jesper Stein

Oversetter: Tore Sand

Utgitt: 2024

Forlag: Kagge

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Kriminaloverbetjent Axel Steen er på sitt livs nedtur da sjefen hans, Jens
Jessen, får et svært beklemmende tips om at den russiske mafiaen har
klart å plassere en muldvarp sentralt i det danske politiet. Jens Jessen
begynner diskré å sirkle inn infiltratøren, og i løpet av kort tid har han fem
navn på listen over mistenkte. Blant dem Axel Steen, og hans eskalerende
stoffmisbruk og tette kontakt med Nørrebros gjengmiljø bidrar bare til å
gjøre vondt verre.

Mens Axel nærmer seg bunnen med faretruende fart, overskrider han
alle sine personlige grenser i kampen for å renvaske sitt navn og dårlige
rykte. Og først altfor sent går det opp for ham at ekskona, Cecilie, spiller en
avgjørende rolle i saken.»

Bok nr 3 i serien om kriminaloverbetjent Axel Steen. Axels overordnede Jens får vite at politiet er infiltrert av russisk mafia. Han har fem mistenkte og en av de er Steen. Han selv sliter med grov rusmisbruk og det får han i store problemer som kan ødelegge han privat- og arbeidsliv. Axels kontakter med tunge kriminelle miljøer får situasjonen til å blir enda mer komplisert og farlig.

Hasardiøs og ekstremt spennende historie som holder på leserens interesse fra første til siste side. Skrevet med god flyt og uten dødtid, med noe røft språk og flere cliffhengere. Karakterene er godt kjente fra forrige bøker og jeg føler at jeg vet det meste om de (men noen overraskelser). Umulig å ikke bli glad i hovedpersonene, bekymre seg for de og håpe at alt kommer til å ordne seg til slutt.

Actionfylt og intensiv plot med flere uforutsette vendinger. Brutalt og blodig, så egner seg nok ikke for alle. Man må huske å puste mens man leser, og det er umulig å legge boka fra seg. Perfekt underholdning 😊

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Kagge Forlag men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.