«Instukid» av Johanne Rogndal

«Instukid» av Johanne Rogndal

Utgitt: 2025

Forlag: Cappelen Damm

Leseeksemplar e-bok

Forlag om boka:

«Instukid er en rystende og litterær fortelling fra innsiden av barne- og ungdomspsykiatrien, sett gjennom øynene til en 15 år gammel jente, som senere skulle bli klinisk psykolog.

Der TV-serier som Instukids på NRK har gitt oss historier om ungdom på barnevernsinstitusjoner, gir Johanne Rogndal en dypere innsikt i hvilke utfordringer pasienter og behandlere møter i psykisk helsevern for barn og unge. Gjennom hennes rå skildringer får vi innblikk i livet på en ungdomsavdeling, hvor hun som femtenåring tilbrakte nesten to år. På den ene siden låner Rogndal oss blikket til den sårbare ungdommen, på den andre siden stiller hun som psykolog nødvendige, kritiske spørsmål til behandlingen av ungdom på institusjon, og viser hvordan hennes opplevelser av tvangsbruk og isolasjon har formet hennes syn på sårbarhet og menneskeverd.

Instukid er en bok om å være ung og uten stemme i et system som risikerer å svikte de mest sårbare. Det er en historie om overlevelse, motstandskraft og om verdien av å bli hørt og sett. Den viser hvorfor det å bli forstått er avgjørende, og den viser hvordan det å ikke bli forstått kan få dyptgripende og langvarige konsekvenser.»

En viktig og oppsiktsvekkende bok fra innsiden av ungdomspsykiatrien. Johanne er 15 år når hun legges inn for første gang og gjennom hennes opplevelser og minner, får leseren innsikt i hvordan den lukkede verden fungerer. Voksen Johanne er klinisk psykolog og kommenterer underveis, undrer seg over tilnærmingen, maktbalansen og meningen med psykiatrien. Historien til Rogndal viser en fungerende, usikker jente som blir til et «problembarn» på avdelingen. Langvarig isolasjon, tvang, selvskading og nedverdigelse kjennetegner årene inne. Jentas beskrivelser av ansatte er en trist syn, hvor ansatte er like institusjonaliserte som pasientene, «trygger/trigger» ungdommen med innlærte fraser, prater over hodet på henne, gjør lite til å gi det lille ekstra og prøve å forstå. Med noen unntak- både positive og negative. De samme uttrykkene, innstillingene og utfordringene møtte jeg også i jobben på voksenpsykiatri. Det er vondt å lese om hva Johanne tenkte og følte på mens hun ble holdt av voksne, og vite at det er så enormt mange som sitter igjen med lignende opplevelser.

Dyktig og klok kritikk av ungdomspsykiatrien gjennom øynene av en som både har opplevd den fra innsiden og utdannet seg til å jobbe innom feltet. Boka viser tydelig hvor avgjørende er god kommunikasjon, relasjonsbygging, ivaretakelse av selvbestemmelsesrett, respekt og forståelse for å kunne hjelpe til, ikke oppbevare og sykeliggjøre. Gjør vondt langt inn i sjela og åpner øynene for andre løsninger. Bør være obligatorisk å lese for alle som jobber innenfor psykiatrien.

Terningkast 6 🎲

Jeg har fått boken fra Cappelen Damm men jeg står fritt i om jeg vil lese boken. Bokomtalen er min personlig mening som jeg ikke får noen form for kompensasjon for.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg